Kostel založen před r. 1350, rezidence jezuitů až r.1625. R. 1643 rezidence změněna na kolej se seminářem a gymnáziem. Kostel přestavěn barokně v l. 1675-81 podle návrhu J. Braschy. Po zrušení koleje sídlo zemského sněmu, dnes zemský archiv.

Historie kostela sv. Vojtěcha a bývalé residence jezuitů

Graficke pismenko Kostel sv. Vojtěcha byl založen před rokem 1350, ve 14. století byl filiálním ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Počátky kostela jsou zřejmě podtatně starší. Bezpečně doložen roku 1429. Paní Klimkovská darovala roku 1452 kostelíku ves Chvalíkovice. Kostel držela v 15. století opavská komenda řádu německých rytířů. Opavský kníže Jan Korvín dal roku 1500 patronát městu. V 16. století byl kostel zasvěcen sv. Jiří a konaly se v něm i moravské bohoslužby. Roku 1609 jej Rudolf II. postoupil opavským luteránům, kteří přišli o farní kostel. Rezidence jezuitů byla při starém kostele založena roku 1625 a existovala s přestávkou let 1626 - 29. Roku 1627 dal ...
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri, Praha 1998), Jan P. Štěpánek, 27.1. 2005

popis

Kostel sv. Vojtěcha a rezidence jezuitů na východní straně Dolního náměstí. Pohledová dominanta opavského Dolního náměstí. Historie stavby spadá do doby před rokem 1350. Současná monumentální stavba však pochází až z let 1675 - 81 podle projektu J. Braschy, jako jednolodní chrámová stavba s bočními kaplemi a tribunami, se severní věží a honosným západním vstupním průčelím. V nezměněné podobě se kostel zachoval dodnes. Budova bývalé residence