Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně
Hrady.cz
Technicky unikátní dílo nádrže přečerpávací elektrárny ve vrcholu hory Mravenečník stavěné od roku 1978 a spuštěné v roce 1996. Nádrž o objemu tři milony kubických metrů v nadmořské výšce 1350 m s plochou 15 ha vodní plochy je největší v Evropě.
Horní nádrž
V dálce Praděd (1492 m.n.m.)
Graficke pismenko Přečerpávací vodní elektrárna je místem, vyvolávajícím rozporuplné pocity. Její stavba v chráněné krajinné oblasti jistě byla zvěrstvem a ekologickou katastrofou. V současné době již ale jsou nejhorší rány zaceleny a křivdy zapomenuty a přehrada láká turisty.
Je to nejen unikátní stavebně-technická památka, ale hráz horní nádrže poskytuje úžasné výhledy. Je odtud jako na dlani celý hřeben Jeseníků a široké okolí. Na JV je dobře vidět i Beskydy, na J Českomoravskou vysočinu a na V kromě Orlických hor i Krkonoše. Na SZ je pohled přes Červenohorské sedlo do polských rovin, na S pak vévodí pohled na Praděd.
nero, 20.10. 2004

turistické

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se nachází na říčce Divoká Desná v pohoří Jeseníky, u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Před návštěvou elektrárny je nutné se objednat telefonicky (tel. 583 235 091) a vstupenky pak koupit na benzínové stanici v Loučné nad Desnou - cena 50 Kč. Počet návštěvníků je omezen kapacitou návštěvnického centra. Promítání a přednáška spolu s celou prohlídkou podzemní elektrárny jsou časově dané.

Libor Buganský - 10/2005, 9.10. 2005

PVE Dlouhé stráně
    Stavba probíhala s přestávkami (pro nedostatek financí a ekologické problémy) asi 14 let a uvedena do provozu byla v roce 1996. Skládá se z dolní sypané nádrže s elektrárnou a rozvodnou zapuštěnou v hloubce skalního masivu, odkud je v době nadbytku levnější noční elektřiny voda přečerpávána dvěma potrubími o průměru 3,6 m a délce 1,5 km do horní nádrže. Ta byla nasypána na vrcholu hřebenu Dlouhé stráně, má plochu 15 h a obsah 2,7 mil. m3. V