pravoslavný chrám sv. Mikuláše

evangelický kostel sv. Mikuláše
Původně německý evangelický kostel byl postaven v duchu pozdního historismu v r. 1903. Po odsunu německého obyvatelstva byl v majetku Českobratrské církve evangelické, která jej v r. 1988 prodala Pravoslavné církvi v Československu. V r. 1994 vyhlášen národní kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Původně evangelický jednolodní kostel sv. Mikuláše byl postaven v duchu pozdního historismu pro potřeby místních německých evangelíků. Interiér vyzdobil raně křesťanskými motivy moravský malíř a grafik Jóža Úprka. Dřevěné zařízení kostela bylo zhotoveno v novogotickém slohu. K slavnostnímu vysvěcení došlo 15. 11. 1903. Německé komunitě sloužil s přestávkou doby 1. světové války až do deportace německého obyvatelstva v roce 1945. Po 2. světové válce kostel sloužil Českobratrské církvi evangelické. Od roku 1951 kostel využívala i Československá církev. V letech 1956-1957 byla opravena střecha a fasáda. Od 70. let 20. století kostel využívala ...
Luděk Vláčil - zdroj: http://pravoslavmikulov.wz.cz/historie.html, https://pamatkovykatalog.cz/?e a další, 22.5. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.