Hrady.cz
Barokní žulová boží muka z roku 1756. Pilíř má patku mírně rozšířenou, zdobený je rytými rámy, datem vzniku a málo zřetelným reliéfem krucifixu. Čtyřboká lucerna je půlkruhově zakončená, s rytými rámy a kovovým, bohatě zdobeným kovaným křížkem na vrcholu. Památkově jsou chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko První zmínka o dnešním městysi Větrný Jeníkov je z roku 1226. V obci je dále zámek (dnes sídlo úřadu městyse a pošty), kostel Narození Panny Marie, barokní socha sv. Jana Nepomuckého a kamenná barokní boží muka.
Větrný Jeníkov leží na silnici II/131 asi 2,5 km jihozápadně od stejnojmenného exitu na dálnici D1. Železniční trať se na území městyse nenachází. Prochází jím však zeleně značená turistická trasa z Humpolce do Smrčné. Z jihu sem navíc přichází žlutá značka od vrchu Čeřínek.
16.3. 2019

historie

Velmi dobře zachovalá barokní žulová boží muka z roku 1756 se nacházejí na severozápadním okraji městyse, na křižovatce silnic na Velešov a na Zbinohy. Jedná se o ukázku drobné barokní sakrální architektury v podobě typické pro tuto část Vysočiny. Kamenný hranolový pilíř má patku mírně rozšířenou. Je zdobený velmi střízlivě - rytými rámy a dnes již málo zřetelným reliéfem krucifixu. Čtyřboká lucerna je půlkruhově zakončená, zdobená je rytými