Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Závada, Závada

zámek Závada

Závada u Hlučína
Bývalý zámeček - sídlo správy dvora - na západním okraji Závady. Vystavěn patrně po r. 1530 spolu s dvorem. Nejpozději za rodu Marků ze Zuann využíván i pro pobyty majitelů. Za Rotschildů v 60. letech 19. století poskytnut pro školní účely, čemuž slouží dodnes. Vzhled poznamenán moderními úpravami.
© Jan P. Štěpánek 07/2014
Graficke pismenko Moderně upravený a účelově přestavěný bývalý zámeček na západním okraji obce Závada se nachází 8 km severně od města Hlučína. Vznikl jako sídlo správy dvora a pro občasné pobyty svých majitelů snad již spolu s dvorem někdy před polovinou 16. století. Od 60. let 19. století objekt slouží školním potřebám. Pro tyto účely byl několikrát nevhodně a účelově upravován. Dnes zde sídlí mateřská škola.

historie

První neověřená zmínka o Závadě pochází z roku 1349, ale až k roku 1377 víme, že jí vlastnil spolu s nedalekým Dolním Benešovem Bohuš z Drahotuš. V pozdější době se zde majitelé poměrně rychle střídali, až po roce 1530 se ves ocitla pod správou Dolního Benešova v držení rodu z Drahotuš. Patrně tehdy byl na západním okraji návsi zřízen větší dvůr. Po roce 1588 byly statky prodány rodu Mošovských z Moravičína a v roce 1655 přešly dědictvím na rody

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 19.9. 2016

popis

Bývalý zámek tvoří nevýrazná patrová budova na západním konci pomyslné "návsi" (hlavní silnice východozápadního směru, kolem které se soustředí zástavba obce), na terénní hraně svahu k bezejmennému potoku. Současné druhé podstřešní patro je mladšího data vzniku. Půdorys blokové dispozice je poměrně složitý, zvýrazněný dnes navíc odlišnými barevnými plochami omítky. Celek kryje valbová střecha. V současné době nic, kromě vlastní hmoty budovy