Hasičská zbrojnice v západní části obce Vraclav. Z kamene zděná neomítaná prostá budova s polovalbovou taškovou střechou. Od r. 2003 vedena jako kulturní památka. Její historie sahá nejpozději do 30. let 19. století.
čelní průčelí
© Jan P. Štěpánek 09/2015
Graficke pismenko Historický objekt staré hasičské zbrojnice v západní části návsi obce Vraclav. Nevelká obdélná stavba je zajímavá neomítaným kamenným zdivem bez oken, pouze do návsi se obrací velkými dřevěnými dvoukřídlými vraty. Celek kryje polovalbová střecha s pálenými taškami bobrovkami. Celek působí velmi archaicky, příjemně a je velká škoda, že prozatím nemá využití jako sídlo malé expozice.
Od roku 2003 je zbrojnice vedena jako kulturní památka.
Na historické mapě Stabilního katastru z roku 1839 již v místech současné hasičské zbrojnice stojí podobný zděný objekt.