Renesanční kostel Nejsvětější Trojice postaven v roce 1585. Zajímavostí je válcová věž, která není umístěna centrálně, ale na severozápadním nároží. Na okolním hřbitově se pohřbívalo do 70. let 20. století, dnes se tu nachází řada umělecky hodnotných hrobek.
Kostel Nejsvětější Trojice, pohled od jihu.
Graficke pismenko Pravidelné bohoslužby se zde již nekonají, prohlídka kostela pro skupinu zájemců je ale možná po domluvě na děkanství u kostela sv. Petra a Pavla ve městě.
17.4. 2015

historie

Kostel Nejsvětější Trojice v Havlíčkově ulici na jihovýchodním okraji Ledče nad Sázavou byl postaven v roce 1585 nákladem měšťanů a se svolením majitele panství Jaroslava Trčky z Lípy. Kostel určený pro věřící vyznávající víru podobojí vznikl v renesančním stylu a stavba je zakončena pětibokým presbytářem. Zajímavostí je válcová věž, která není umístěna centrálně, ale na severozápadním nároží. Kolem kostela vznikl hřbitov, dnes zvaný jako

Havlíčkův Brod  (HB)
    Ledeč nad Sázavou