Nedatovaná zděná boží muka pilířového typu s hmotově shodnou kaplicí, pocházející snad z 19. století, stojí při cestě z Chraštiček na Kozárovice. Boží muka jsou poměrně robustní, pilíř je zakončen "klasicistní" kaplicí. Niky v pilíři jsou prázdné. Boží muka jsou zakončena sedlovou stříškou.
© Milan Caha 04/2015
Graficke pismenko Nedatovaná zděná boží muka pilířového typu, který v 19. století téměř nahradila starší sloupkový typ, stojí při cestě z Chraštiček na Kozárovice, na pomezí okresu Příbram a Písek. Boží muka jsou poměrně robustní, pilíř je hmotově shodný s kaplicí a jsou zakončena sedlovou stříškou. Niky v pilíři jsou prázdné, bez sošek. Představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus. Někdy bývají proto ozdobena symboly Kristova utrpení (důtky, kopí, hřeby a pod.). Vztyčována byla i jako poděkování za záchranu při nemocech a neštěstích. V krajině často představovala výrazný orientační bod na okrajích obci, vrcholcích pahorku či na křižovatkách cest.
Milan Caha (zdroj: wikipedie), 8.4. 2015