Historie pacovské farnosti sahá do poloviny 14. století. Fara zde byla povýšena na děkanství roku 1803. To sídlí v barokní budově z 18. století, upravené v polovině 19. stol. V minulém režimu zde byla zemědělská škola, dnes opět duchovní správa. V budově repliky obrazů z 18. století.
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Historie pacovské farnosti sahá do poloviny 14. století. Plebánie je v Pacově doložena roku 1359. Matriky jsou zde vedeny od r. 1636. V letech 1785–1961 existoval pacovský vikariát. Fara byla povýšena na děkanství roku 1803. Nachází se v barokní budově z 18. století, upravená v polovině 19. století na severní straně pacovského náměstí. V minulém režimu byla budova využívána jako zemědělská škola, dnes slouží opět duchovní správě. V budově je řada obrazů, většinou se jedná o repliky z 18. století.