První československý most, nesený dvěma dutými betonovými oblouky, byl postaven v letech 1937–1939 podle projektu Miloslava Klementa přes Vltavu ve Štěchovicích. Pokus o destrukci německou armádou na jaře 1945 nebyl naštěstí dokončen, od následujícího léta a znovu od r. 1990 nese dnešní název.
Návodní strana mostu z levého břehu Vltavy
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Na místě původního vltavského přívozu byl v rámci úprav řeky při stavbách přehrad ve Vraném a Štěchovicích v letech 1937–1939 postaven silniční most, nesený poprvé v tehdejším Československu dvojicí parabolických dutých betonových obloukových nosníků. Ty navzájem spojuje šest příčných stužidel. Z oblouků jsou spuštěna ocelová táhla, na nichž je zavěšena mostovka šířky 9,2 m. Rozpětí oblouků činí 113,8 m: spolu s nájezdovými rampami je celý most dlouhý 141 m. Projekt mostu vypracoval Ing. Miloslav Klement, stavbu za 22 měsíců provedla firma J. Kindl. Slavnostní otevření mostu se uskutečnilo 20. května 1939, tedy již po německém záboru zbytku českých zemí. ...