Izolovaný skalní výchoz granitů typu tor, vysoký 5 m, dlouhý 7 m, široký 5,5 m je tvořen biotit-muskovitickým granitem typu Melechov. Na vrcholové plošině jsou dvě výjímečně formované skalní mísy. Chráněn od roku 1986.
přírodní památka Čertův kámen na svahu Melechova
© Milan Caha 09/2010
Čertův kámen leží na svahu Melechova, asi 2 km od jeho vrcholu a cca 1 km od obce Rejčkov, do jehož katastru spadá. Nedaleko kamene vede červená turistická značka.
12.11. 2010

popis

Izolovaný skalní výchoz granitů, označovaný jako tor, je vysoký 5 m, dlouhý 7 m a široký 5,5 m. Je tvořen hrubozrnným, místy porfyrickým biotit-muskovitickým granitem typu Melechov. Vrcholová plošina výchozu má rozměr 5,3x3,2 m a jsou do ní zahloubeny dvě skalní mísy, považované za učebnicovou ukázkou geomorfologických mikroforem v granitech moldanubického plutonu. Východní mísa je zdvojená s celkovou délkou 170 cm, a hloubkou až 50 cm. Západní