Národní památník odposlechu

zatopené žulové lomy u Lipnice nad Sázavou
V zatopených žulových lomech u Lipnice nad Sázavou vytesala skupina mladých kameníků v roce 2005 téměř třímetrový reliéf představující obří ucho, později pak ústa a oči – na paměť špiclování za bývalých režimů.
Ústa pravdy
Graficke pismenko Dobře značená trasa k Národnímu památníku odposlechu začíná v centru Lipnice nad Sázavou u hostince U české koruny. Asi po 1 km se značky rozdělují, jednotlivé reliéfy jsou od sebe vzdáleny, každý se nachází v jiném lomu. Celá prohlídka zabere nejméně 2 hodiny času, ujdeme celkem asi 4 km.
Zuzana Holasová , 11.4. 2010

historie

Ve skále nad zatopeným žulovým lomem u Lipnice nad Sázavou byl 23.6.2005 slavnostně odhalen Národní památník odposlechu – Bretschneidrovo ucho, nazvané podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk. Třímetrový ušní boltec vytesala skupina mladých kameníků pod vedením výtvarníka Radomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu. Památník vznikal 3 měsíce, jediným investorem byl prý místní hajný, který sochařům věnoval láhev alkoholu. V hostinci