Moje místa 0
Jednolodní barokní kostel postaven v roce 1754 na místě gotického předchůdce snad podle plánů italského architekta Domenica Martinelliho. Vybavení kostela z přelomu 18. a 19. stol., poslední opravy proběhly v 70. letech 20. stol. Kostel disponuje pěti zvony ve věži, kde je také farní muzeum.
pohled od muzea
Graficke pismenko Kostel najdete na náměstí a tudíž je dobře dostupný po celý rok. Parkování, stojan na kola a občerstvení jsou v okolí. Ve věži kostela je farní museum.
Jaromír Schoffer , 19.5. 2010

historie

Zábřeh byl založen v polovině 13. století, farní kostel se poprvé připomíná v roce 1351. Jeho gotickou podobu zobrazují veduty města z let 1623 a 1727 – menší zvony byly zavěšeny v sanktusníku na hřebeni střechy, větší zvony v samostatné zvonici. V 15. století kostel používali kališníci, později pak luteráni. Po roce 1620 se kostel vrátil katolíkům. V roce 1750 byl kostel pro havarijní stav uzavřen, o rok později byl zbořen a na jeho místě