lišnický pivovar byl postaven kolem poloviny 17. století a svému účelu sloužil do přelomu 19. a 20. st. Roku 1905 sloužil jako sýpka. Původní podobu setřely úpravy v druhé polovině dvacátého století, dnes je budova značně zchátralá.
Pohled z návsi
© Prudký Martin, 12/2009
Pivovar v Lišnici stojí na severním okraji podlouhlé návsi. Po silnici lze do vesnice dojet z Mostu.
Prudký Martin , 21.8. 2010

O pivu
    Pivo bylo nejen velice oblíbeným nápojem u starých Slovanů a našich předků ve středověku, ale také něčím jako základní potravinou. Již jeho slovanský název pivo, tedy nápoj který se pije, tomu nasvědčuje. Vařilo se z ječmene, ovsa i z pšenice. Původní pivo vařené v raném středověku bylo sice nechmelené, ale ochucené různými aromatickými látkami, např. vřesem, dobromyslí, šalvějí, rozmarýnem, melisou, meduňkou, levandulí, jalovcem apod. První

Prudký Martin podle knihy Jídlo a pití v pravěku a středověku - M. Beranová, 27.12. 2009
    Pivovar v Lišnici patří k nejstarším objektům tohoto druhu na Mostecku. Vznikl někdy po roce 1654, protože jej berní rula z tohoto roku neuvádí. Prvním dokladem o jeho existenci je odhad ceny lišnického statku, sestavený z popudu Alžběty Doroty Švábovny, která jej roku 1704 koupila. Soupis majetku uvádí v zařízení pivovaru pouze dvě opotřebované kádě a postrádá varnou pánev. Paní Alžběta, spolu se svým manželem Janem Arnoštem Údrčským z Údrče,

Prudký Martin podle studie Krušnohorského regionálního sborníku - Jan Doležal, 27.12. 2009

technická památka