zámek Louka

Nový zámek
Zámek byl přestavěn v r. 1748 pod vedením F. A. Pilgrmana z barokního klášterního konventu. Původní záměr, postavit monumentální čtyřkřídlý zámek, se nezdařil a budova později sloužila jako kasárna a dokonce jako tabáková továrna.
Východní průčelí
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko Mohutnou, dnes poněkud pustou stavbu nad řekou Dyjí můžete navštívit při prohlídce Znojma. Od centra se vydáte na jih a asi po kilometru potkáte nepřehlídnutelné východní křídlo zámku.

historie

Bývalý klášter premonstrátského řádu založil roku 1190 český kníže Konrád Ota a jeho matka Marie. Původně románská stavba, upravovaná v gotice a renesanci. Celý areál byl ohrazen a chráněn věžemi. Na přelomu 14. a 15. století byl klášter údajně za války mezi markrabaty vypleněn a pobořen. Ve 14. století byl zchudlý konvent exkomunikován pro neschopnost platit papežské anáty (200 zlatých, dle zmínky z r. 1379), v listopadu r. 1425 byl klášter

Mass, Turyna Petr (doplněno redakcí - web; Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Dušan Foltýn a kol., Libri 2005), 8.7. 2004