Královohradecké biskupství dalo v letech 1733–53 postavit barokní zámeček. V místnostech určených pro pobyt biskupů se doposud zachovala původní štuková výzdoba. Od r. 1835 v majetku obce Chlum, byla zde umístěna škol a mateřská školka je zde dodnes.
Zámek v Chlumu
Pohled od severu
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Obec Chlum, místní část města Hlinsko, se nachází na Českomoravské vysočině, 3 km severovýchodně od Ždírce nad Doubravou a 6 km jihozápadně od Hlinska. Leží na silnici č. I/34 Havlíčkův Brod – Hlinsko. K bývalému zámku musíme na křižovatce v obci, při jízdě do Hlinska, odbočit vpravo a asi po 300 metrech stojí vlevo na malém návrší.

historie

Vesnice Chlum je prvně připomínána v roce 1392. Tehdy patřila k rychmburskému panství, jehož vlastníkem byl Smil Flaška z Pardubic. Po vystřídání řady vlastníků získalo Chlum v roce 1656 pražské arcibiskubství. To jej v roce 1664 postoupilo nově zřízenému biskupství v Hradci Králové a biskup Jan Josef Vratislav z Mitrovic v letech 1733 – 1753 zde nechal vybudovat barokní zámeček. Pro pobyt biskupů byly určeny místnosti prvního patra a zde se

Pavel Vítek - zdroj - Hrady, zámkz a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 21.7. 2007