Původně gotický hrad, později rozšířen renesančně. Po r. 1802, kdy vyhořel, byl obnoven Schwarzenbergy. V polovině 19. století novogoticky přestavěn.
Zámek Orlík
Graficke pismenko Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na Mirovice na levém břehu Vltavy nad brodem, kde se vybíralo clo z plavby po řece. První zmínka o clu na Vltavě je z r. 1253. Zprávy z let 1287–1288 svědčí o královském držení Orlíka. Tehdy docházelo k ozbrojeným srážkám orlické posádky s lidmi pražského biskupa Tobiáše z Bechyně, kdy kořist a zajatci byli sváženi na Orlík. Koncem 13. století byl původní hrad přestavěn, z dochovaných zbytků však lze rekonstruovat jeho podobu. Byla to obytná budova s předsunutou válcovou věží s ohrazeným nádvořím. Později byla hradba zpevněna ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003

Dítě v orlím hnízdě
    V nepřístupných lesích na březích Vltavy měli své skrýše loupežníci, kteří byli postrachem širého kraje. Byli to muži divokých tváří a otrlých srdcí, nemající s nikým slitování. Kdo jim padl do rukou, byl bez milosti obrán o všecko, a protivil-li se, zabili ho. Nevinná krev lpěla na jejich rukou – a proto nad hlavou všech visel katův meč. Bylo však těžko je potříti a vypleniti, neboť měli dobré úkryty a znamenitého vůdce, jménem Baťka, který byl

Písek  (PI)
    Orlík nad Vltavou