Původně hrad z 12.-13. st. byl v 16. st. přestavěn na zámek. R. 1708 byl karmelitány přestavěn na barokní klášter. Za Josefa II. byl zrušen. V 19.st. se zde narodil A. Sova. Po r. 1945 zde byla kasárna. Dnes je užíván ke kulturním potřebám.
Graficke pismenko Nejstarší zmínka o původním vladyckém sídle v Pacově pochází z r. 1316, kdy se připomíná Oldřich z Pacova. Z té doby byl též nalezen náhrobek Hrona z Pacova. Na konci 13. století zde sídlil Čéč z Pacova. Ve 14. století měl Pacov král Jan Lucemburský, který jej zastavil r. 1345 Petru z Rožmberka. Po vyplacení ze zástavy získal statek jihočeský rod Vchynů Ravižce z Pacova. R. 1394 měl Pacov Hynek Tluksa z Čechtic, ale r. 1401 jej prodal bratrům Petru a Janu Malovcům. Petr Malovec byl pověstný svými spory s Jindřichem z Dubé, jež musela ukončit zemská hotovost, která oblehla pacovskou tvrz i městečko a Petr Malovec ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986 (doplněno redakcí hrady.cz), 23.1. 2007

klášter s kostelem sv. Václava
    Barokní klášterní kostel sv. Václava byl postaven v roce 1720, za sedm let však vyhořel a znovu postaven na původním půdorysu byl v letech 1727-32 M. Wittwerem. Na stavbě kláštera se v roce 1739 podílel i Kilián Ignác Dienzenhofer. Po zrušení kláštera v roce 1785 prošel kostel několika úpravami, v roce 1898 byl upraven interiér a v roce 1936 vnějšek kostela. Od roku 1947 jej užívala církev Československá. Zatím poslední významnou opravou kostel

popis

Stavební vývoj pacovského sídla je velmi složitý. Z původního hradu se dochovala spodní část okrouhlé věže zastavěná do dnešního západního křídla. Podle dochovaných plánů z 18. století na věž směrem k východu poměrně neobvyklým způsobem navazoval obdélný trojprostorový palác s čtvercovým rizalitem. Jižní nádvorní stěnu paláce lemovala arkáda nejasného stáří. Od severu a východu palác obíhal široký parkán s dvěma baštami – v severozápadním nároží