Dnes zaniklé renesanční letní sídlo těšínských Piastovců bylo postaveno v pol. 16. st. Za Habsburků byl zámek barokně upraven. Majitelem byl také Fridrich Habsburský-Bezručův Markýz Gero. R. 1935 byla část zbořena, 1953 byl odstraněn zbytek.
Pohled na dům, který byl vystavěn na pozůstatcích základů zámku Brandýs
Graficke pismenko Obec Brandýs, původně levobřežní předměstí knížecího města Těšína ležícího na pravém břehu Olše, dnes fakticky neexistuje. Po rozdělení Těšína v roce 1920 se levobření Brandýs stal lokalitou, na níž vzniklo nové město Český Těšin. A novému městu musel starý zámek ustoupit. Malý zámek vznikl jako letní sídlo těšínskývh Piastovců v polovině 16. století v renesančním stylu. Za Habsburků byl barokně upraven. Část zámku byla v roce 1935 zbořena a zbytek byl odstraněn v roce 1953, přestože se jednalo o nejstarší památku na území Českého Těšína. Místo zaniklého zámku se dnes nachází v zahradách, které jsou vymezeny zástavbou v ulici Komorní na ...
jps7, Zaniklé hrady, zámky a tvrze na Moravě a ve Slezsku (F. Musil, M. Plaček), 7.3. 2005

historie

Ves byla příslušenstvím těšínských knížat. Poprvé se zmiňuje roku 1496. V 16. století zde některý z těšínských knížat nechal postavit renesanční zámek sloužící k letním pobytům knížat. Právě zde, na Brandýse, zemřel kníže Václav Adam roku 1617. Po vymření těšínských Piastovců kněžnou Alžbětou Lukrécií , připadlo knížectví jako odúmrť českému králi a císaři Ferdinandovi III. Jeho potomci byli kromě titulu českého krále i těšínskými knížaty. O

61-62 Ostravsko
    zaniklý