Barokní žulová boží muka z 18. století, dle téměř nečitelné datace na soklu snad z roku 1763. Mají tvarosloví typické pro tuto část Vysočiny. Na nízkém soklu stojí hranolový dřík zakončený čtyřbokou kaplici s třemi nikami. Na vrcholu kaplice je kovový křížek. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
© Milan Caha 09/2019
Graficke pismenko Vřesník (německy Wresnik) se nachází cca 2 km východně od obce Želiv, pod kterou dnes administrativně spadá. Ves je poprvé uváděna v bule papeže Honoria III z roku 1226 jako majetek Želivského premonstrátského kláštera. Další zmínka pochází z roku 1437, kdy císař Zikmund Lucemburský potvrzuje opatovi Želivského kláštera vlastnictví vsí Bolechov, Vřesník, Petrovice a Sedlice. Kromě božích muk lze vidět na návsi kapličku z roku 1858 a sochu svatého Floriána. Do vsi jede přímá autobusová linka z Prahy.
16.4. 2020

historie

Barokní žulová boží muka z 18. století, podle téměř nečitelné datace na soklu snad z roku 1763. Mají tvarosloví typické pro tuto část Vysočiny. Na nízkém, mírně odsazeném soklu stojí hranolový dřík s okosenými hranami, zakončený čtyřbokou kaplici. Ta je prolomená třemi mělkými nikami, dnes bez výzdoby. Na vrcholu kaplice je kovový křížek. Boží muka jsou památkově chráněna od roku 1958.
    křížek, boží muka
     Pelhřimov  (PE)