Jednoduchý patrový zámek s mělkým rizalitem v čele bývalého dvora. Vystavěn po r. 1749 za Vavřince z Gilgenheimu jako náhrada za sídlo, které se ocitlo na území Pruska. V l. 1841-1853 majetkem lékaře V. Priessnitze. Po r. 1945 sloužil různým zemědělským organizacím, dnes soukromý majetek.
© Jan P. Štěpánek 07/2014
Graficke pismenko Bílý Potok je nevelká ves ležící v samotném severním cípu Olomouckého kraje i samotného českého Slezska, při silnici z Javorníku do Polska, nyní je částí města Javorník. Ústředním prostorem je náves s rybníkem, které dominuje kromě novorománského kostela i nevýrazný bývalý zámek v její jihovýchodní části. Zámek tvoří obdélná patrová devítiosá budova s mělce vystupujícím trojosým rizalitem, završeným trojúhelným štítem. Jediným výraznějším architektonickýcm prvkem fasády jsou mělce ustoupené rámy oken s půlkruhovým záklenkem a profilovaná korunní římsa. Celek kryje polovalbová stecha.
Zmodernizovaný objekt dnes slouží jako obecní hostinec, obchod s potravinami a byty.

historie

Zámek v české osadě Bílý Potok byl vystavěn patrně někdy po roce 1742, když byla větší část Slezska připojena k Prusku. Do té doby leželo správní středisko osady (lenní fojtství, rytířské léno) - tvrz, později zámek - v nedaleké vsi Fuchswinkl, která se však po roce 1742 ocitla na území Pruska. V roce 1749 už samostatný český statek získal Vavřinec z Gilgenheimu. Patrně někdy poté byl rozšířen starší panský dvůr a jeho součástí se stal nově

Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 9.2. 2016