V obci Bernartice stojí pozdně barokní zámeček. Vznikl přestavbou původní budovy fojtství koncem 18. století. Boční křídlo zámečku je provedeno v tyrolském stylu a vzniklo v druhé polovině 19. století. Zámeček je součástí zdejšího zemědělského družstva.
jihozápadní štítové průčelí zámku
© Jan P. Štěpánek 07/2014
Graficke pismenko Po roce 1779, kdy statek získala Paulina Rustová, došlo k rozvoji rytířského fojtství. Během jejího panování proběhla přestavba dvora a s ní je pravděpodobně spjata i výstavba nové obytné budovy, která tvoří jihozápadní část dnešního zámeckého objektu. V první polovině 19. století získal Bernartice Josef Latzel, významný obchodník a za něj a jeho potomků, kterým náleželo bernartické fojtství se zámkem až do roku 1945, se v Bernarticích rozvíjel potravinářský průmysl. Na přelomu 19. a 20. století za Bedřicha Latzela došlo k další rozsáhlé přestavbě dvora i zámku do současné podoby. Později proběhly jen mírnější úpravy. Po roce 1945 se ve ...
František Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, Autorský kolektiv: Hrady a zámky na Moravě, 6.2. 2016