Karikaturní židličky z počátku 20. století, unikátní řezbářské dílo bratrů Braunerových, lze vidět v dnešním penzionu Rejvíz, původně hostinci U jezerního pastýře.
Budova Zum Seehirten (U jezerního pastýře) a hostinec
Graficke pismenko Osada Rejvíz se nachází na náhorní plošině severních Jeseníků. Jde o vyhledávanou turistickou lokalitu, která nabízí jak veškeré turistické služby, tak nádhernou přírodu, která je zde prezentována loukami, lesy, NPR Rejvíz s rašeliništěm a jeho jezírky. Nejstarší stavbou je z r. 1793 budova hotelu Franz (původně dům zakladatele obce a starosty Franze, následně chata Svoboda). Mezi zdejšími penziony je však nejproslulejší bývalý ubytovací hostinec "U jezerního pastýře", dnešní penzion Rejvíz. Je turisty vyhledáván pro unikátní sbírku dobových židliček. Stavba budovy hostince spadá do roku 1795, dnes výčep turistické restaurace. Roku 1919 na něj navázala ...
Ivo Rozehnal - zdroj web rejviz.com a info v místě, 25.6. 2015