Barokní kostel vystavěn v letech 1740 – 1743 v místě zbořené gotické svatyně. Jednolodní obdélná stavba s pravoúhle uzavřeným presbytářem a osově umístěnou sakristií nad níž stojí hranolová věž. Fasády členěny pilastry, okna kasulová. Zařízení pseudorenesanční. V současnosti ve špatném stavu.
Kostel sv. Václava v Horních Krutech
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Obec Horní Kruty se nacházejí 8 km jihozápadně od Zásmuk a 10 km severovýchodně od města Sázava. Obcí prochází silnice 334 Kouřim - Sázava. Kostel sv. Václava je výraznou dominantou obce a vypíná se v jejím centru na nejvyšším bodě obce.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1228. Původní gotický kostel sv. Václava stál v obci již před rokem 1361, neboť v tomto roce je zde připomínán jako farní. Vystavěli ho asi sázavští mnichové, neboť jim obec ve 14. a 15. stol. patřila. Po husitských válkách sem byli dosazováni kněží podobojí. Po bitvě na Bílé Hoře museli kněží podobojí opustit zemi, krutská fara zanikla a kostel sv. Václava zůstal opuštěný a chátral. Správu krutského

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 15.4. 2014

popis

Kostel sv. Václava je jednolodní obdélná stavba s pravoúhle uzavřeným presbytářem. Ve východní části kostela nad sakristií je vyzdvižena věž. Na protilehlém západním průčelí je hlavní vchod do kostela. Toto západní průčelí je členěno pilastry, v horní části je pak barokní štít, uprostřed něhož je umístěna dnes prázdná nika. Zařízení interiéru je převážně pseudorenesanční z doby po poslední rekonstrukcí r. 1888, nejcennějším předmětem je cínová

Kolín  (KO)
    Horní Kruty