Vodní mlýn na Janovickém potoce doložen jako panský od počátku 17. stol. Od r. 1759 v držení rodu Parisů a v provozu až do období 1. republiky. Od r. 2010 kulturní památka v soukromém vlastnictví.
mlýn Kožlí
Graficke pismenko Malá osada Kožlí, nyní spíše samota, která je v současnosti bez stálých obyvatel, je prvně zmíněna r. 1318 jako podhradí stejnojmenného hradu. Osada se nachází v údolí Janovického potoka v katastrálním území vsi Přibyšice, které jsou - stejně jako Kožlí - částí města Neveklov. Přístup k historickému mlýnu je možný ze dvou směrů. První možnost je po vedlejší silnici od Konopiště k západu přes ves Vatěkov, za nímž silnice klesne do údolí Janovického potoka. V místě, kde je autobusová zastávka Václavice, Vatěkov, pod Chlumem a silnici křižuje cyklotrasa, se dáme po cyklotrase k jihu (vlevo). Zanedlouho se přidá zprava červená značka z vrchu Chlum ...
Jan Pospisil, 3.1. 2014

historie

Vodní mlýn na Janovickém potoce v Kožlí je doložen od počátku 17. století jako vrchnostenský. V r. 1759 ho od hraběte Vrtby, majitele konopišťského panství, koupil Johan Paris (též Parys), jehož rod ho vlastnil a provozoval až doby 1. republiky. Mlýn prošel úpravami a rozšířením v 18. století a potom v 1. polovině 19. století. Areál vodního mlýna se skládá ze tří částí kolmo na sebe navazujících ve tvaru písmene U. Od r. 2010 je prohlášen za

Jiří Špaček (s využitím informací památkového katalogu), 12.5. 2019

mlýn