Socha prezidenta Tomáše G. Masaryka je obnoveným dílem. Původní sochu vytvořil r. 1930 ak. sochař Josef Fojtík. Za 2. sv. války byla poničena nacisty, poté obnovena. R. 1953 byla komunisty stržena a zničena. Novou sochu vytvořil r. 1997 ak. sochař Miroslav Pangrác.
Socha T. G. Masaryka
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Původní sochu, stojící na kraji Rakovnického parku naproti sokolovně, vytvořil dnes již téměř zapomenutý sochař Josef Fojtík (1890-1966). Práce na soše slavného československého prezidenta mu byla svěřena v roce 1928, kdy se na jejím zhotovení usnesla městská rada. Fojtík již pro rakovnický park vytvořil několik soch (busta Bedřicha Smetany, socha M. R. Štefánika) a tak mu byla tato zakázka svěřena takřka automaticky. Tím si ovšem Fojtík vytvořil několik doživotních sochařských rivalů, kteří se o práci na soše také ucházeli. Socha měla být velkolepým dílem, novým symbolem Rakovníka. Rozpočet na její zhotovení byl 104 000 Kč (plat rolníka se v té době pohyboval kolem 6 ...
Tomáš Hubáček, 18.8. 2013

pomník, památník