Pivovar založen roku 1528 Oldřichem Španovským z Lysova. Zikmund Myslík z Hiršova jej věnoval karmelitánům. Barokní areál byl na přelomu 19. a 20. století přestavěn v historizujícím slohu. Po válce znárodněn. Výroba byla ukončena v roce 1969. Od roku 2011 je areál památkově chráněn.
areál bývalého pivovaru
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Pacovský panský pivovar založil v roce 1528 Oldřich Španovský z Lysova. Zikmund Jan Myslík z Hiršova jej spolu se zámkem a celým panstvím věnoval karmelitánům. Po zrušení kláštera v 18. století jej vlastnil náboženský fond, od nějž jej získal baron Gudenus. Barokní areál byl na přelomu 19. a 20. století přestavěn v historizujícím slohu, tuto podobu si víceméně zachoval dodnes. Posledním soukromým majitelem byl Adolf rytíř Weisse z Tessbachu, majitel panství a propagátor motoristického sportu. Po II. světové válce vlastnilo nějakou dobu pivovar město Pacov, poté přešel pod „křídla“ národního podniku Havlíčkobrodské pivovary. Výroba byla ukončena v roce 1969. V roce 2011 byl areál pivovaru prohlášen za chráněnou kulturní památku.

technická památka
     Pelhřimov  (PE)