Kostel založen ve 13. stol., současnou podobu získal ve druhé pol. 14. stol., kdy vznikl presbytář, zdi lodi, portály, klenby. V 16. stol. vznikla bohatě zdobená kruchta. Sakristie a vybavení interiéru je z poč. 18. stol. V r. 1727 poškodil kostel požár, věž byla dostavěna až na konci 19. stol.
pohled od jihu
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Kostel byl založen ve 13. století, z této stavební fáze se dochovala pravděpodobně věž a půdorys obvodových zdí lodi. Současnou stavební podobu získal ve druhé polovině 14. století, kdy vznikl presbytář, zdi lodi, vstupní portál, klenby. Z této doby rovněž pocházejí gotické kamenné reliéfy na opěrácích lodi a presbytáře, znázorňující sv. Václava, znak Malovců a řemeslníky pracující na stavbě kostela. V 16. století vznikla bohatě zdobená kruchta a pro přístup na ni byl přistavěn vnější šnek. Na kruchtě najdeme výjevy ze Starého a Nového zákona a vyobrazení různých alegorií. Sakristie pochází z počátku 18. století. Z této doby též pochází většina zařízení v interiéru. V roce 1727 poškodil požár věž a střechu, věž byla dostavěna až na konci 19. století.