Moje místa 0
Písečný vrch je pozůstatkem výbuchového hrdla třetihorní sopky, jejíž výbuch prorazil mocný masiv křemenců a dal tak vzniknout menším blokům tohoto nerostu. Ten byl od paleolitu až do nedávné doby těžen. Je nejstarším křemencovým lomem v Evropě.
Písečný vrch je přístupný z okresní silnice mezi Hrádkem a Bečovem po polní cestě naproti vsi Milá.
Prudký Martin , 23.10. 2011

historie

Archeologická lokalita Písečného vrchu byla osídlena již ve starší době kamenné – paleolitu (12 tisíc let před Kristem), kdy zdejší křemenec využívali k výrobě 20 až 30 cm dlouhých nožů. Zajímavé je, že tyto finální výrobky jsou nalézány na sever od Krušných hor, tedy mimo naše území. Souvisí to pravděpodobně s absencí podobného materiálu v dnešním východním Německu. Tamější obyvatelé se vydávali na naše území a po získání polotovarů, které zde

Prudký Martin podle sborníku Osud Mostecka-J. Fridrich a Z. Smrž, 25.10. 2011

popis

Archeologickou lokalitu tvoří podlouhlý vrch táhnoucí se od západu k východu. Má nadmořskou výšku 317 metrů, ale okolní terén převyšuje o pouhých 55 m.