Rokokový dům „katovna“ je datovaný do r. 1782. Byl několikrát přestavován: v 19. stol., na poč. 20. stol. a r. 1961. Jméno získal od pamětního kříže, nalezeného poblíž (věnovaného údajně památce kata M. Wagnera zabitého Švédy). Kat zde nikdy nebydlel, bydlel tu knížecí písař a po něm řada nájemníků.
Jeseník - Katovna
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko Jednou ze zajímavých budov v Jeseníku je budova tzv. Katovny. Přestože název svádí, že se jednalo o budovu zdejšího kata, jde o mylnou představu. Název vznikl díky zdejší pověsti o pamětním kříži, věnovaném památce Martina Wagnera. Jedná se o bývalého údajného kata města Frývaldova (dnes Jeseníku). Ten měl být zabit Švédy v roce 1646. Jednalo se o dar spolku pro podporu cizineckého ruchu v roce 1901. Kříž byl objeven při orbě v roce 1900 v blízkosti fary a tohoto domu. Ačkoli na kříži jsou pouze iniciály, byl přisouzen právě zdejšímu katovi. V budově v Tovární ulici však nikdy žádní katové nesídlili a budova byla ...
Ivo Rozehnal - zdrojem web města Jeseníku, 20.7. 2011