Pomník v podobě nakupených balvanů s pamětní deskou, která připomínala výstup básníka Theodora Körnera na Smrk 16. 8. 1809, byl poničen po roce 1945. Do původní podoby upraven v souvislosti s výstavbou současné rozhledny a opatřen novou deskou s českým překladem nápisu.
Pomník z cesty od rozhledny

Theodor Körner (23. 9. 1791 - 26. 8. 1813)

Graficke pismenko Významný básník a dramatik německého romantismu se narodil v Drážďanech, svých prvních literárních úspěchů dosáhl ve Vídni. Roku 1813 se aktivně zapojil do protifrancouzského odboje na území Německa jako příslušník polovojenských jednotek, vedených majorem von Lützow. V bojích s Francouzi byl vážně zraněn v květnu nedaleko Lipska, zahynul v bitvě u města Gadebusch.
Na Smrk vystoupil Körner z lázeňského města Bad Flinsberg (dnes Świeradów Zdrój) za svého pobytu v srpnu 1809.

Pomník Theodora Körnera na Smrku
    Pomník, který připomíná výstup předního německého romantického básníka Theodora Körnera na vrchol Smrku (16. 8. 1809), postavila k jeho 100. výročí novoměstská skupina Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory. Sestával z nakupených balvanů, na jednom z nich byl umístěn německý text, který připomínal důvod postavení. Po roce 1945 byl pomník rozvalen, obnovil ho neznámý místní občan na přelomu 20. a 21. století. Při stavbě nové