Moje místa 0
Zaniklý hrad na jehož umístění poukazují terénní náznaky. Podle arch. nálezů bylo opevněné sídlo zvané Liščí díry osídleno ve 12. stol., šlo o pohraniční opevnění českého státu nebo rané sídlo české či bavorské šlechty.
jádro od západu
Graficke pismenko jak se ke hradu dostat? Není to jednoduché, pokusím se alespoň trochu popsat cestu:
Při hledání jsme šli po polní cestě odbočující vpravo jižně od Drnholce ze silnice směrem na Hrušovany. Po cestě jsme šli cca 2km až k pravotočivé zatáčce směrem do lesa. Cesta jde lesem cca 300 metrů, poté je dalších cca 250 m zprava les, zleva louka. V místě, kde začíná les opět z obou stran doporučuji sejít z cesty směrem doprava, vystoupat až na vrcholek mírného hřebenu a poté pokračovat po vrstevnici cca 200 m až k hradu.

historie

O existenci opevněného sídla nedaleko Drnholce v poloze zvané Liščí díry prameny mlčí. Archeologickými nálezy je prokázáno osídlení ve XII. století, v literatuře lze nalézt několik hypotéz vysvětlujících jeho původ. Podle nich mohlo jít o pohraniční opevnění českého státu či rané sídlo šlechty českého či rakouského původu.

popis
    Úzký jazyk o délce 51 m a šířce 5-10 metrů je od okolní roviny na všech stranách oddělen příkopem, před kterým byl ještě kromě vstupní východní strany vyhozen val (na jihu rozesutý). Příkop je na východě 20 m široký a i dnes ještě 2 m hluboký, na ostatních stranách se šířka pohybuje mezi 15 a 23 metry. Centrální těleso je odstupňováno od východu k západu, v čele je zvýšená plocha o rozměrech cca 10 x 9 m.