Hospodářský dům, vytvářející půdorysem tvar lyry (viděný pouze z ptačí perspektivy), je z r. 1722. Navzdory přestavbám si udržel původní barokní rozvržení. Autorem je Jan Blažej Santini.
boční pohled na budovy prohnuté do podoby rámu lyry
Hospodářský dvůr Lyra se nachází v bezprostřední blízkosti kláštera na břehu téhož rybníka ve vzdálenosti několika minut pěšky
Alena Volná , 24.11. 2010

historie

Hospodářský dvůr žďárského kláštera zvaný Lyra je dokladem toho, že architekt Jan Blažej Santini-Aichl neváhal použít svůj talent kromě skvostných novostaveb či přestaveb klášterů, kostelů, paláců a měšťanských domů na stavby, jimiž by se většina jeho kolegů vůbec nezabývala. Zdá se, že si Santini takový úkol občas užíval (např. morový hřbitov ve Žďáru, hospodářský dvůr v Hubenově či hospoda v Ostrově) a ve Žďáru v bezprostřední blízkosti

technická památka
     Žďár nad Sázavou  (ZR)