Původně románský tribunový kostel z třetí čtvrtiny 12. stol., založen pravděpodobně Vítkem z Prčice. Kol. r. 1375 goticky přestaven. V 16. stol. ozdoben sgrafitovou rustikou, v r. 1730 upraven barokně pod vedením F.I.Préea.
kostel od severu
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Původně románský jednolodní tribunový kostel z třetí čtvrtiny 12. století (některé prameny však kladou jeho vznik už do 11. století). Za jeho zakladatele jsou považováni Vítkovci, jejichž praotec – Vítek z Prčice – je v Prčici doložen k roku 1179. Traduje se, že kostel byl spojen s prvním sídlem Vítkovců (takzvanou první tvrzí) – a to jednak vstupem na tribunu (dodnes patrným na západní straně věže), tak podzemní chodbou. Kostel měl v té době pravděpodobně i obrannou funkci, nasvědčuje tomu dolní část věže se silnými zdmi a úzkými střílnovými okénky a portál v obvodové zdi. Původní kostel byl malý, s polokruhovou apsidu. ...

popis

Hlavní oltář s obrazem sv. Vavřince z doby kolem r. 1725 byl zřízen majitelem prčického panství, rytířem Janem Vítem Malovcem. Dva boční oltáře jsou zdobeny sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Isidora. Barokní varhany od Bedřicha Semráda ze Sedlce byly vyrobeny roku 1731. Ve stěně kostela je zazděno několik náhrobníků, patřících členům místních šlechtických rodů. Existuje teorie, že jeden z nich je náhrobkem známého rybníkáře Jakuba Krčína z

Příbram  (PB)
    Sedlec-Prčice