Zbytky někdejší tvrze obsahuje objekt ve východní části bývalého vrchnostenského dvora, zřízeného kolem roku 1712 P. I. Bayerem. Tomu dominuje sýpka na protilehlé straně dvora, která je spolu se sousedním kostelem nejvýraznějším objektem obce.
Sýpka od západu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Přes Blažim prochází silnice II/251 Havraň - Bitozeves. Parkování je možné přímo u kostela. Autobusové spojení do obce funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávka Výškov v Čechách (trať Most - Postoloprty - Žatec) leží asi 4 km jihovýchodně. Pro cyklisty je zde vyznačena cyklostezka 3034.
3.4. 2010

Bývalá tvrz v Blažimi
    Sídlo příslušníků nižší šlechty je v Blažimi doloženo koncem 14. století. Samostatným statkem bylo zřejmě do husitských válek, kdy se dostalo do majetku Loun. Roku 1454 ji převzal král Ladislav Pohrobek, poté se dostala do majetku pánů z Vřesovic. Za třicetileté války se Blažim stala součástí postoloprtského panství. Tvrz tehdy zpustla. Od roku 1692 patřilo panství Schwarzenbergům. Pro ně postavil kolem roku 1712 Pavel Ignác Bayer vrchnostenský

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a webové stránky obce Blažim, 6.4. 2010

nepatrné zbytky zdí
     Louny  (LN)