Zámek z roku 1835 na základech starší stavby místního šoltýství (fojtství). Byl zdemolován v osmdesátých letech 20. století. Dochován zámecký rybník a stromy v bývalém parku.
Hlavní obrázek místa
Horní Heřmanice - výřez z rytiny F.A.Kunikeho - patrně okolo roku 1830 - z knihy Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska /LIBRI
Graficke pismenko Při silnici č. 457 z Javorníku do Vidnavy v Rychlebském výběžku, při pravé straně u odbočky do Velké Kraše, stával u rybníka v obci Horní Heřmanice zámek z roku 1835. Ten vznikl na místě starší stavby tzv. Horního dvora.
Ivo Rozehnal , 27.1. 2010

historie

Horní Heřmanice vznikly někdy v polovině 13. století. Patřily do majetku vratislavského biskupství. Od nejranějších dějin zde fungoval i zvláštní statek – šoltýství (fojtství). Byla to obdoba naší rychtářské služby. Rozdíl však byl v tom, že ve slezských vévodstvích se stali šoltýsové zvláštní skupinou nízké šlechty, a tím i majiteli spravovaného majetku. Prvním doloženým majitelem heřmanického šoltýství byl roku 1402 jistý Mikuláš. Počátkem 15.

Ivo Rozehnal - podle knihy Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska - F.Musil, M.Plaček / 2003 LIBRI, 27.1. 2010