Mohutná budova bývalé tvrze, postavené pravděpodobně Janem Vorlem z Plavče po roce 1556. Po roce 1576, kdy ji získali Lobkowiczové, tvrz ztratila funkci panského sídla a byla přestavěna na hospodářský objekt.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Krásná Hora nad Vltavou leží 7 km od Kamýku nad Vltavou a 17 km od Sedlčan, v nadmořské výšce 435 m. Tvrz tvoří dominantu jihovýchodního rohu náměstí. Na náměstí je rozcestí zelené, žluté a modré turistické trasy. Kromě tvrze jsou na náměstí dvě drobné památky – kamenný pozdně gotický korec a mariánský sloup.
M.C., 27.4. 2009

historie

Krásná Hora byla založena pod vrchem Strážník, který býval důležitým strážním místem na župní hranici. Název města je odvozen od původní činnosti, dolování antimonu a zlata (červená = krásná ruda). Ve středověku byla Krásná Hora královským horním městem, poprvé je zmiňováno roku 1341. Roku 1554 však tento majetek získal Václav Podhradský z Vlčí Hory a o dva roky později Jan Vorel z Plavče, který byl (pravděpodobně) stavitelem zdejší tvrze. Po

Milan Caha (Zdroj: Bělohlávek, M. a kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, IV. díl - Západní Čechy, nakladatelství Svoboda. Praha 1985), 27.4. 2009