Autorská replika Kotěrovy věže na pražské Zelené lišce, postavena 1909 při zřizování městského vodovodu. Původní čerpadlo poháněl bensinový motor, nahrazený elektromotory 1922–5. Po II. sv. válce vyřazena z provozu, dominanta východní části města.
Věž od jihu
© Ivan Grisa 04/2006
Graficke pismenko Vodárenská věž stojí ve východní třeboňské čtvrti Na kopečku. Od centra města výjezd směr Chlum u Třeboně, necelý kilometr od hlavního náměstí. Při cestě železniční zastávka Třeboň lázně, u křižovatky nedaleko věže autobusová zastávka.
Ivan Grisa , 6.4. 2009

Vodárenská věž v Třeboni
    Původní dřevěný vodovod ze Zlaté stoky přestával kapacitně i kvalitativně postačovat rostoucímu městu. Situaci bylo nutno řešit zřízením městského vodovodu. Jeho nejviditelnější součástí je vodárenská věž ve čtvrti Na kopečku. Autorská replika Kotěrovy věže na pražské Zelené lišce byla postavena roku 1909. Původní čerpadlo poháněl bensinový motor, nahrazený elektromotory 1922–5. Po II. světové válce vyřazena z provozu, dominanta východní části

Ivan Grisa, dle H. Hlušičková (ed.), Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, IV. díl, str. 94-95. Libri 2004, 6.4. 2009

věž
    vodárenská