Zámek byl přestavěn ze staršího hradu v r. 1700 pány ze Šternberka. Přestavba byla dokončena roku 1735. Po válce byl zámek znárodněn, a od r. 1963 do r. 1995 zde byl Ústav sociální péče. Dnes je zámek opraven a v soukromých rukou.
Čelní pohled na zámek
© Roman Řezáč 03/2005
Město Stráž nad Nežárkou je charakteristické už při příjezdu gotickou věží zámku, která pochází z původního hradu. Věž je opatřena břitem, který směřuje k původní přístupové cestě a stojí v hlavním průčelí. Zámek stojí dnes na okraji parku, na konci nevýrazného výběžku, pod nímž teče říčka Nežárka. Hrad který zámku předcházel byl postavený ve druhé polovině 13.století Vítkovci a kromě výše zmíněné věže nejsou navenek patrné žádné jeho pozůstatky. Na začátku 17.století byl hrad přestavěný na zámek v renesančním stylu, následné potom v roce 1735 byl upraven barokně. V té době byl majitelem Petr Jungvirt. Nejznámější majitelkou ovšem byla v letech 1914 – 1930 pěvkyně Ema Destinová. Provedla na něm jen drobné úpravy, především ho využívala pro odpočinek a díky své poloze nad řekou taky k její velké zálibě, rybaření. Zámek je od roku 2002 v soukromém vlastnictví a probíhají na něm úpravy.
turistické

Zámků a hradů v jihočeském regionu, které nabízejí pohled do bohaté historie je mnoho. Ne všechny ovšem bylo možné v minulosti navštívit. O to víc potěší a láká konečně veřejnosti přístupný hrad a zámek ve Stráži nad Nežárkou. Rozsáhlá devastace tohoto zámku byla způsobena obsazením zámku wehrmachtem (7 let), později zámek užívala armáda (20 let) a nakonec (30 let) Ústav sociální péče. Zámek skončil jako ruina. Hlavním motivem rozsáhlé, intenzivní a nákladné rekonstrukce zámku bylo přiblížit návštěvníkům historii tohoto místa od dob pomezní stráže, přes hradiště, strážní hrad, přestavbu hradu na zámek až po vývoj do dnešních dnů. Protože tento objekt byl sídlem významné operní pěvkyně Emy Destinnové, je zde také největší a nejucelenější muzeum této umělkyně, které je procházkou celým jejím životem a dílem. Na zámku je k vidění mnoho zajímavostí, např. věštírna s kostlivcem, tajný východ z ložnice E.D., hradní sklepení…  číst dále

Vítězslav Doubrava , 30.5. 2009

otvíračka