Památník Antonína Sovy

Hříbek; Lukavec
Pětihranný dvouposchoďový klasicistní altán ve tvaru hříbku, vybudovaný v 18. století. Od července 2004 je zde zřízen památník Antonína Sovy, který zde na konci 19. století pobýval.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Pětihranný dvouposchoďový klasicistní altán nezvyklého tvaru byl v zámecké anglické zahradě postaven v 18. století. V roce 1866, po velkém požáru Lukavce, v něm krátce bydlela básníkova rodina. Během studií zde budoucí básník trávil prázdniny a do Lukavce se často vracel i v dospělosti. Rekonstrukce altánu a jeho úprava na památník byla dokončena v červenci 2004. Památník lze navštívit v návštěvních hodinách, mimo ně je možné – jste-li alespoň čtyři – se domluvit na prohlídce na kontaktním telefonu. V roce 2008 bylo vstupné 10 Kč.
M.C., 3.3. 2009

Zámecký park inspiroval básníka Antonína Sovu.
    Od r. 1841 vlastnila zámek v Lukavci rodina knížat Loewensteinů. V r. 1866 se sem z nedalekého Pacova přestěhoval učitel a regenschori Jan Sova s manželkou a dvouletým synkem Antonínem. Lukavec postihl velký požár a místní škola se stala dočasně útočištěm těch nešťastných sousedů, jimž vzal oheň střechu nad hlavou. Nový učitel se nemohl nastěhovat do školního bytu a první dva roky musel bydlet v zámeckém parku v Hříbku. Budoucí velký básník

S použitím článku historika prachatického muzea, p. F. Kubů, Jaroslav Špiroch, 25.6. 2014