Humpolec
Secesní budova radnice z l. 1912–14, dílo architekta Františka Kavalíra. Zdobena sochami Františka Fialy, známého jako Ferenc Futurista.
© Milan Caha 06/2007
Graficke pismenko Secesní budova radnice byla na Horním náměstí postavena v letech 1912–14. Budova je dílem architekta Františka Kavalíra. Kolaudována byla 24.3.1914. Původně byla budována jako Okresní dům, sídlo okresního hejtmanství. Po válce sloužila jako sídlo místního národního výboru, dnes zde sídlí městský úřad.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 1 (A-J), Academia, Praha 1977), 7.2. 2009

popis

Dvoupatrová budova se segmentovým štítem je zdobena řadou hodnotných unělecko-řemeslných detailů. Secesní prvky, jako je dekorativní štuková výzdoba meziokenních ploch, maskaron nad vchodem, kovové prvky, okna a mříže, se uplatňují zejména v přízemí a v prvním patře. Na druhém patře se uplatňuje pseudobarokní tvarosloví. Autorem soch na průčelí, představujících alegorii Spravedlnosti, Práce, Vlasti a Samosprávy, je sochař František Fiala, známý

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 1 (A-J), Academia, Praha 1977 a http://www.mesto-humpolec.cz), 7.2. 2009

Pelhřimov  (PE)