Humpolec
Pivovar z r. 1756, navazující na právovarečnou tradici města a na vrchnostenský pivovar vybudovaný po r. 1597. Několikrát modernizován a přestavován. Stále funkční, nabízí exkurze.
pivovar z Jihlavské ulice
© Milan Caha 06/2007
Graficke pismenko Areál pivovaru leží mezi Horním náměstím a bývalou židovskou čtvrtí na Zichpili. Pokud se předem objednáte, je možné si pivovar v pracovní dny prohlédnout. Minimální počet osob v jedné skupině je 10, maximální 20 osob. Prohlídku je třeba si objednat minimálně týden dopředu na mailu prohlidka@bernard.cz nebo na telefonu 565 532 511.
8.2. 2009

historie

Humpolec měl várečné právo již od středověku. Tehdy pivo ve městě vařily tři malé měšťanské pivovary. Roku 1597 koupil humpolecké panství Kryštof z Roupova. Ten právo vařit pivo měšťanům odňal a v městě vybudoval vrchnostenský pivovar. Roku 1756 postavil baron Jakub Neffzern nový pivovar, který je předchůdcem dnešního. Ve své době to byl jeden z nejmodernějších a zároveň nejvýstavnějších pivovarů v Čechách. O jeho významu svědčí i fakt, že při