Moje místa 0
Barokní toleranční modlitebna z r. 1785. Od pol. 19. stol. sloužila jako pohřební síň, po vzniku sboru Církve československé husitské do r. 1961 sloužila této církvi, do 70. let 20. stol. opět pohřební síň obou protestantských církví.
© Milan Caha 06/2007
13. října 1781 vydal císař Josef II. patent, kterým byla vedle katolické církve tolerována další tři křesťanská vyznání. Patent mimo jiné povoloval výstavbu modliteben, zvaných toleranční. Tyto modlitebny měly řadu omezení – nesměly navenek připomínat katolické kostely, vcházet se do nich nesmělo z hlavní ulice, okna nesměla být oblouková či lomená, kostel nesměl mít věž ani zvony. K evangelickému vyznání se po vyhlášení tolerance v Humpolci přihlásilo 44 rodin a v červenci 1783 byl ustaven luterský evangelický sbor. První bohoslužby se skonaly v domě Jakuba Příborského. Dne 18.5.1785 protestanti položili základní kámen nové modlitebny na Zichpili, v oblasti tehdy obývané židovskou komunitou. Stavbu vedl mistr Krpálek z Hradce. Modlitebna byla vysvěcena ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 1 (A-J), Academia, Praha 1977 a http://www.infohumpolec.cz), 8.2. 2009

popis

Barokní jednolodní obdélná budova s půlkruhovou apsidou a trojúhelníkovým štítem. Původní zaklenutá okna musela být ještě během stavby změněna na obdélná, později – v polovině 19. století – jim byl vrácen původní tvar. Při této úpravě byl proražen nový vchod v průčelí. Původní vchod byl v souladu s předpisy souvisejícími s tolerančním patentem z boční strany, ze dvora. Štít je ozdoben nápisy – citátem z Bible a chronografickým nápisem: „Pod