Jeseník
Barokní budova radnice z r.1710 s renesančním jádrem z r. 1610 uprostřed centrálního Masarykova náměstí. Po r. 1841 klasicistní úpravy fasády. Obdélná patrová budova s věží s lucernou je dodnes sídlem městského úřadu.
Radnice od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 12/2006
Graficke pismenko Přirozený střed každého historického města tvoří centrální náměstí. Jinak tomu není ani v případě slezského města Jeseníku, kde je tímto středem plocha Masarykova náměstí, jemuž dominuje historická budova jesenické radnice, volně stojící uprostřed plochy náměstí. Historie budovy spadá až do roku 1610 a několikrát byla přestavěna. Dnes je radnice spíše representativním sídlem vedení města, kde jsou přijímány vzácné návštěvy a pořádány významné akce města. Většina úřednické agendy města je přesunuta do novější budovy mimo centrum.

historie

Historie radnice spadá až do roku 1610. Z této doby pochází nejstarší renesanční jádro budovy. Radnici vážně poškodil velký požár z roku 1625, byla však záhy obnovena. Barokní stavba jak jí známe dnes vznikla až v roce 1710. Tento letopočet můžeme dodnes spatřit nad jižním vstupem do budovy, kde je součástí erbu města Jeseník, který je umístěn v ploše frontou nad stupem prolomeným v jižním průčelí stavby. Po roce 1841 upraveny klasicistně

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a Seznam nemovitých a kulturních památek okresu Jeseník, Olomouc 2001, 7.2. 2007

popis

Jesenická radnice uprostřed Masarykova náměstí je tvořena volně stojící jednopatrovou budovou trojtraktové dispozice na obdélném půdorysu, s přízemní síni. Ze hřebenu stanové střechy, která objekt kryje, vystupuje štíhlá polygální hodinová věž zakončená cibulovitou bání s lucernou. Přízemí budovy je členěno pásovou rustikou, patro nad kordónovou římsou zdobí lizénové rámy. Ve vlysu pod korunní římsou vpadlé zrcadlové rámy. Dvoukřídlá okna jsou

Jan P. Štěpánek podle Seznam nemovitých a kulturních památek okresu Jeseník, Olomouc 2001, 7.2. 2007

Jeseník  (JE)