hrad Šontál

Krásné Údolí, Schönthal
Terénní zbytky zaniklého hradu. První zmínka r. 1379, další zpráva až r. 1461 Jana ze Šontálu, záhy na to hrad zpustl a v roce 1544 se hovoří pouze o pusté vsi Šontálu.
Jádro hrádku
Pahrbek hrádku od jihovýchodu
Graficke pismenko Hrad Šontál stával jižně od dnešní vesnice Krásné Údolí na skalnatém ostrohu obtékaném ze severu, západu a jihu potokem, směřujícím pak dále ke Svojšínu. Severní část pahorku, vyšší a obrácená k nedalekému mlýnu, tvořila vlastní jádro hradu, odděleného od předhradí dosud znatelným širokým příkopem. Přístup do hradu byl z východu, kde stála brána, jejíž místo vyznačuje zvýšená cesta přes hradní příkop. Místa někdejších budov a zdí naznačují jen nepatrné zbytky stavebního kamene a prohlubně. Značně zarostlé hradiště je obklopeno příkopy či jejich zbytky na severovýchodě, severozápadě a jihovýchodě. Dějiny hradu Šontálu jsou velmi chudé a mezerovité. ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 19.5. 2005

Tachov  (TC)