Barokní stavba netradičního osmibokého půdorysu zakončená kupolí ze 17. stol. Autorem je patrně sám J. B. Santini. Za pozornost stojí i barokní interiér.
Graficke pismenko Již ve 14. stol. byl kostel ve Slapech kostelem farským a nejstarším známým farářem byl Václav od r. 1374. Po husitských válkách připadly Slapy i s kostelem Karlštejnu. První zmínku o kostele sv. Petra a Pavla nacházíme v roce 1644. Nynější kostel sv. Petra a Pavla patří k zajímavým barokním kupolovým stavbám. Zatímco Antonín Podlaha v r. 1909 ve svých „Posvátných místech koruny české“ uvádí rok stavby kostela 1693, restaurování v r. 1912 odkrylo v kupole erb zbraslavského opata Tomáše Budecia a rok 1716, co by nasvědčovalo, že kostel byl dokončen a vysvěcen až za tohoto opata a podepřelo by tak ne nezajímavou teorii, ...
Stanislav Drda, vývěsní cedule na kostelu, 21.10. 2005