Moje místa 0
Stanislav Houska ze Zahrádky r.1574 vystavěl tvrz. R.1743 tvrz přestavěna na barokní zámek. R.1893 zámek upraven v pseudorenesančním slohu.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Dvoukřídlý, jednopatrový zámek stojí v parku u silnice vedoucí z Pacova do Hořepníku. Vstup do budovy je uprostřed východního průčelí, kdy je nad portálem zasazen znak Eisensteinů. Přízemní místnosti jsou klenuté. Bohatě členěné je průčelí na západní straně, kde nad hlavní římsou je uprostřed výklenek se sochou sv. Floriána. Do severozápadního nároží je vestavěna zmíněná válcová kaple.
2.4. 2006

historie

Ves Březina, která patřila k blízkému Hořepníku, je doložena poprvé v r. 1299, kdy byla majetkem zemana Dětocha, jenž se uvádí ještě v r. 1304. Zdejší tvrz se v pramenech objevuje před r. 1522, kdy březinský statek kupoval Burian Trčka z Lípy. Tehdy byly tvrz, dvůr a vsi Březina, Radějovice a Opatovice vesměs pusté. R. 1572 koupil Březinu Jan Houska ze Zahrádky, po jehož smrti převzal ves r. 1574 jeho starší syn Stanislav a vystavěl zde novou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 1986 (doplněno redakcí hrady.cz), 20.8. 2005