Hrady.cz
Přírodní rezervace byla poprvé vyhlášena r. 1948, znovu po rozšíření r. 1998. Rozkládá se na ploše 246,4 ha, důvodem ochrany je geomorfologicky významný úsek přirozeného toku řeky Sázavy a přilehlého okolí. Žije zde řada chráněných druhů zvířat a rostou zde chráněné druhy rostlin.
Stvořidla
Graficke pismenko Kamenité koryto řeky Sázavy zlákalo už nejednoho vodáka. Vlakové spojení je velmi dobré, v místě je železniční zastávka. Krásná procházka korytem řeky po červené. Pro stanování a rekreaci je zde vyhrazeno veřejné tábořiště, nebo pension.
Další hezká procházka ze Svořidel je na vrch Melechov (707 m). Je tam rozhledna a zřícenina tvrze z 15.stol., která chránila poutníky na zemské obchodní cestě z Rakous do Kutné Hory. Je to po žluté asi 3 km, sice do kopce, ale stojí to za to!
M.Pospíšilová, 29.9. 2004

historie

Přírodní rezervace Stvořidla je nejstarší rezervací na Havlíčkobrodsku. Původně byla vyhlášena v roce 1948. V nově upravených hranicích byla vyhlášena v roce 1998, má 246,4 ha. Rozkládá se v katastrálním území obcí Dobrovítova Lhota, Leštinka, Koňkovice, Trpišovice a Vilémovice. Důvodem ochrany je zachování geomorfologicky významného úseku přirozeného toku řeky Sázavy a přilehlého okolí mezi vrchem Melechov (709 m) a hřebenem kopce Žebrákov

Klub českých turistů, 29.9. 2004