Žulová barokní boží muka z r. 1766 (dle datace na soklu) mají podobu typickou pro tuto část Vysočiny. Osmiboký nízký dřík vychází z hranolového soklu a je zakončen římsou. Na ní je čtyřboká kaplice zakončená projmutým jehlancem a kamennou koulí s jednoduchým křížem. Památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 04/2014
Graficke pismenko Obec Zlátenka leží při silnici č. I/19, která spojuje Jihlavu s Plzní, a to mezi Leskovicemi a Pacovem. Se svými cca čtyřmi desítkami obyvatel patří mezi nejmenší obce u nás. Zachovala se zde původní kruhová náves s kapličkou z 19 století, božími muky z 18. století a obecní zelenou plochou. Zlátenka je poprvé uváděna roku 1362 jako Zlatná Lhota. Název připomíná středověkou těžbu zlata v tomto regionu. V okolí bylo středověkých nalezišť zlata více např. ve Vyklanticích či Samšíně.
7.6. 2019

historie

Barokní žulová boží muka z roku 1766 (viz dataci na soklu) mají podobu typickou pro tuto část Vysočiny. Osmiboký relativně nízký dřík vychází z hranolového, poměrně vysokého soklu. Je zakončen římsou, na které je čtyřboká kaplice s mělkými nikami (dnes prázdnými). Kaplice je zakončena projmutým jehlancem a kamennou koulí. Na vrcholu je jednoduchý kovový kříž. Památkově chráněna jsou tato boží muka od roku 1958.

křížek, boží muka
     Pelhřimov  (PE)