Hrady.cz
Kamenná, pravděpodobně pozdně gotická boží muka mají okosený hranolový dřík bez ozdob. Čtyřboká lucerna má hlubokou niku ve tvaru gotického oblouku, ve které je obrázek malovaný na plechu. Vrchol kaplice je tvořen sedlovými stříškami, zakončenými kovovým křížkem. Památkově chráněná jsou od r. 1958.
© Milan Caha 06/2011
Graficke pismenko Malá obec Staré Bříště má i s připojenou osadou Vlčí Hory asi jen 60 obyvatel. Obcí prochází silnice II/347 spojující Mladé Bříště a Mysletín. Železnice ani turisticky značené stezky se na území obce nenacházejí. Popisovaná boží muka stojí severozápadně od obce při silnici II/347 u rozcestí k samotě.
22.2. 2019

historie

Kamenná, pravděpodobně pozdně gotická boží muka stojí při cestě spojující Mladé a Staré Bříště, na rozcestí u samoty čp. 29 "U Válů". Boží muka mají okosený hranolový dřík bez ozdob, dnes nalíčený vápnem na bílo. Čtyřboká lucerna má hlubokou niku ve tvaru gotického oblouku, ve které je obrázek malovaný na plechu. Vrchol kaplice je tvořen sedlovými stříškami, zakončenými kovovým křížkem. Památkově chráněná jsou od roku 1958.

Mrtvý jezdec
    Podle pověsti je pod božími mukami pohřben posel husitského vojska, který v těchto místech zahynul. Podle této pověsti pod ním klopýtl kůň, jezdec i kůň spadli do rybníčku, který býval v místech dnešní samoty a oba zahynuli ve vodách.
    Milan Caha (zdroj: Koubek Pavel, Krajem zapomenutých svědků, Nová tiskárna Pelhřimov, 2007), 10.1. 2019